Stichting leergeld


Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!

Via 93 lokale Leergeld stichtingen biedt zij deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. 

Wat doet Stichting leergeld?

Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kunnen we vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.

Wie worden er geholpen?

Kinderen van 4 tot 18 jaar die in gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau opgroeien. Zij dreigen sociaal geïsoleerd te raken omdat de kosten van een schoolreisje of het lidmaatschap van een sportvereniging onoverkomelijke financiële hindernissen zijn.

Wat voor hulp kan aangevraagd worden?

Leergeld wil kinderen, naar eigen keuze, mee laten doen op vier verschillende gebieden:

  • Onderwijs: Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar is tegenwoordig ook behoorlijk kostbaar. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje of een kerstviering, aan hun kinderen voorbij gaan. Leergeld springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen. Natuurlijk helpen we ook in de duurste periode voor ouders, als kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Vaak kunnen we helpen bij de aanschaf van schoolspullen, zoals een tas, agenda, kaftpapier of gymkleding, of een tweedehands fiets om mee naar school te kunnen. Gewoon omdat een kind daar recht op heeft.
  • Sport: Sporten is een belangrijke buitenschoolse activiteit voor kinderen. Daarom werken de lokale Leergeld stichtingen nauw samen met lokale sportclubs. Kinderen die niet sporten omdat daar geen geld voor is, kunnen lid worden van deze clubs. Leergeld betaalt dan de contributie direct aan de vereniging. Maar daarmee is het verhaal vaak nog niet rond. Wie wil voetballen heeft een tenue en schoenen nodig, hockeyen gaat niet zonder stick. Sportkleding en sportattributen horen er daarom ook bij. Ouders kunnen vaak een tegoedbon krijgen, waarmee ze voor een bepaald bedrag aan kleding en sportspullen kunnen kopen bij winkels waar Leergeld mee samenwerkt.
  • Cultuur: Ook meedoen aan culturele activiteiten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan muziekles of dansles voor uw kind, of aan een cursus schilderen of toneelspelen. Wil uw kind graag aan dit soort activiteiten meedoen, maar vormen de kosten hiervan voor u een hindernis, dan kan Leergeld u wellicht helpen om uw kind toch te laten meedoen.
  • Welzijn: Ook meedoen aan overige activiteiten, die niet direct onder onderwijs, sport of cultuur vallen maar die wel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de scouting, behoort bij sommige Leergeld stichtingen tot de mogelijkheden.